Onze (pedagogische) visie
Ons beleid is gebaseerd op een goede balans in pedagogisch verantwoorde zorg en aandacht voor kinderen én adequate dienstverlening aan ouders. Wij zetten de belangen van het kind voorop, maar verliezen daarbij de belangen van de ouders niet uit het oog. Ieder kind en ouder is van harte welkom! Wilt u weten wat onze pedagogische visie op kinderopvang is? Vraagt u dan naar ons pedagogisch beleid.
Participatie
Wij streven ernaar een open, toegankelijke organisatie te zijn, waar inbreng van alle betrokkenen mogelijk is. Waar ouders zowel individueel als via ouderparticipatie hun stem kunnen laten horen en een inbreng hebben. Waar het personeel betrokken is bij de organisatie.
Toegevoegde waarde
Kinderopvang draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen, op persoonlijk en sociaal vlak. Dit doen we door het bieden van een ontwikkelingsgericht activiteitenaanbod. Wij volgen de kinderen in hun ontwikkeling en geven ruimte aan hun eigen tempo. Buitenspelen en buiten zijn, vinden we erg belangrijk. We genieten van wat seizoenen bieden en geven ruimte om te rennen of te klauteren.
Aandacht voor de ontwikkeling van het kind
Kinderen bieden wij de gelegenheid om eigen mogelijkheden te ontdekken. Spelmaterialen, een andere omgeving, activiteiten en begeleiding door de pedagogisch medewerkers, geven de kinderen impulsen om zich verder te ontwikkelen. In elke fase van zijn/haar ontwikkeling heeft het kind andere behoeften en interesses en leert het nieuwe dingen. Op de kinderdagverblijven wordt gewerkt met diverse themahoeken en stimulerende activiteiten.
Wet Kinderopvang
Vanaf 1 januari 2005 is de Wet Kinderopvang van kracht. In het kader van deze wet moeten ouders voor ieder kind een eigen contract afsluiten met de kinderopvangorganisatie. Meer informatie is te vinden in het boekje Kinderopvang; een zaak van ouders, werkgevers en overheid, via de Belastingdienst of bij ons op de vestiging(en) verkrijgbaar. Ook via de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, kunt u de meest recente informatie vinden en allerlei brochures/folders aanvragen of downloaden.
Algemene Voorwaarden
In samenspraak met Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang en de Consumentenbond enerzijds en de Branchevereniging Kinderopvang anderzijds, zijn voor de kinderopvangbranche Algemene Voorwaarden-Kinderopvang ontwikkeld. Deze Algemene Voorwaarden vormen de basis voor de contracten tussen ouders en aanbieders van kinderopvang.
Een belangrijke zekerheid die deze Algemene Voorwaarden bieden, is de mogelijkheid voor ouders om bij een meningsverschil over het contract zich te wenden tot een geschillencommissie. De onafhankelijke Stichting Klachtencommissie Kinderopvang (SKK) doet een uitspraak die voor partijen bindend is.
Personeel
De kwaliteit van kinderopvang is grotendeels afhankelijk van het juiste personeel. Wij besteden daarom veel aandacht aan onze werknemers. Elke vestiging heeft een locatiemanager, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken in de kindercentra. Onze pedagogisch medewerkers zijn minimaal op MBO niveau geschoold en hebben meestal meerdere jaren ervaring in de kinderopvang. Overigens wordt veel aandacht besteed aan het aannamebeleid en wordt er gezorgd voor structureel goede arbeidsomstandigheden en bijscholing. Veel van onze vaste krachten zijn in het bezit van een KinderEHBO- en/of BHV diploma.
Pedagogische Coaching en Beleid
De wet schrijft voor dat er per 1 januari 2019 in elke kinderopvanglocatie formatie een ‘pedagogisch beleidsmedewerker’ beschikbaar is voor pedagogische beleidsontwikkeling én voor coaching van de pedagogisch medewerkers. Meer informatie hierover treft u hier: Pedagogische beleidsontwikkeling en coaching
Continue Screening medewerkers Kinderopvang
Als onderdeel van de werving- en selectieprocedure vindt bij Robinson Kinderopvang een uitgebreide en zorgvuldige screening van alle medewerkers plaats en selecteren wij uitsluitend medewerkers met de juiste opleiding, achtergrond en ervaring. Alle medewerkers in de kinderopvang moeten een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. De VOG toont aan dat een medewerker geen strafbare feiten heeft gepleegd. De Dienst Justitie controleert sinds 1 maart 2013 iedere dag of medewerkers in de kinderopvang nieuwe strafbare feiten hebben gepleegd.
Hygiëne, Veiligheid en Milieu
Minimaal één keer jaar is er een (onaangekondigde) controle door de gemeentelijke gezondheidsdienst GGD. Het inspectierapport kunt bij het onderdeel vestigingen downloaden. Voor de schoonmaakwerkzaamheden hebben wij een medewerker huishoudelijke dienst in dienst. Daarnaast controleert de brandweer op brandveiligheid.
Op elke vestiging is iemand aanwezig die in het bezit is van een diploma Bedrijf Hulp Verlening. Alle pedagogisch medewerksters hebben een kinder EHBO-diploma. Voor iedere vestiging wordt jaarlijks een Risico Inventarisatie Veiligheid en Gezondheid uitgevoerd. De uitkomsten liggen ter inzage op de vestigingen.
Ziektebeleid
Het kindercentrum heeft onvoldoende mogelijkheden om zieke kinderen op te vangen. Wanneer uw kind een besmettelijke ziekte, koorts van 38 of hoger heeft of zich duidelijk niet prettig voelt in de groep is het van belang dat hij/zij snel mogelijk wordt opgehaald. Indien er besmettelijke kinderziektes heersen, wordt dit bekend gemaakt aan de ouders.
Alle informatie ten aanzien van het ziektebeleid treft u aan in ons ‘ziektebeleid’ dat is opgesteld in overleg met de GGD.
Oudercommissie
Aangezien een gedeelte van de opvoeding van uw kind in het kindercentrum plaats vindt, is het van belang dat de ouders betrokken zijn en worden bij de (dagelijkse) gang van zaken. Naast de wettelijke vereisten om de oudercommissie te betrekken in bijvoorbeeld wijzigingen in beleid en tarieven betekent dit dat er ruimte is voor (ongevraagde) ideeën en adviezen van ouders. De oudercommissie wordt beschouwd als vertegenwoordiger van de ouders van de geplaatste kinderen. Als er geen oudercommissie aanwezig is bij een locatie, wordt de alternatieve ouderraadpleging (AOR) ingezet en blijven wij ons inspannen om leden te werven.
Voedingsbeleid
Dagelijks wordt er aan de kinderen die onze opvang bezoeken voeding verstrekt. Robinson Kinderopvang heeft als strategisch uitgangspunt partner in opvoeding te zijn, samen met ouders. We vinden het belangrijk om samen met hen te investeren in een gezonde toekomst van de kinderen. Gezonde voeding is van belang voor de groei van lichaam, voor energie om dingen te doen en weerstand op te bouwen tegen ziektes. Lees hier meer over het voedingsbeleid.
Wenbeleid
Robinson Kinderopvang heeft in haar beleid omschreven dat voor alle kinderen die nieuw op een groep (over)geplaatst worden de mogelijkheid bestaat om een periode van ‘wennen’ af te spreken. Lees ons wenbeleid.
Incidentele Opvang
Het verzoek tot een dag extra opvang naast de reguliere opvangdagen kan onbeperkt worden ingediend. Voor deze kosten ontvangt u achteraf een factuur. De kosten voor een extra dag vindt u bij Tarieven. Ook voor extra dagen kunt u kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst aanvragen.
Ruilen van dagen
Wilt u een dag ruilen, dan is dat vanzelfsprekend mogelijk. U moet de aanvraag daartoe maximaal twee maanden voor de te ruilen dag indienen. De nieuwe opvangdag kan vanaf 2 weken vóór tot 90 dagen (13 weken) ná de dag dat uw kind niet komt, liggen. In verband met de maximale groepsgrootte en de ingeroosterde pedagogisch medewerkers, zal het niet altijd mogelijk zal zijn om uw gewenste ruildag te honoreren. Vanzelfsprekend krijgt u hierover zo spoedig mogelijk bericht. Het ruilen van dagen kan onbeperkt en is kosteloos. Als het ruilen binnen deze periode niet lukt, vervalt het recht op de ruildag.
Meer weten?
Bel met één van onze vestigingen!